Met Witze Vanhoutte (27) wordt het team van FuseAction versterkt met een extra coach, die onze hoofdcoach en oprichter Brecht Gravensteyn zal ondersteunen. Witze is kinesist, globetrotter en een verdienstelijk triatleet. En o ja, hij is ook initiator alpijns skiën! Hoe hij daartoe gekomen is? Lees deze blog voor het antwoord.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Witze studeerde revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KULeuven en hij heeft ook een bachelordiploma lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. Na zijn studies nam hij de tijd om de wereld te ontdekken en reisde hij onder meer naar Australië en Nieuw-Zeeland, Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika, de VS en Canada. Witze werkte de voorbije jaren in het AZ Groeninge in Kortrijk en bij Energy Lab.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Het zit in de familie

Witze:
“Met mijn opleiding LO zette ik al een eerste stap in de richting van coaching. Nadat ik als kinesist was afgestudeerd, reisde ik een jaar en ging daarna aan de slag bij Energy Lab. Energy Lab biedt ondersteuning aan bedrijven die hun werknemers fitter willen maken. Samen trainen zij dan voor één bepaald sportevenement. Het project dat ik begeleidde, bestond uit een dertigtal medewerkers van een bedrijf die toewerkten naar een kwartriatlon. De groep bestond uit heel diverse personen. Sommigen sportten wel vaak, maar zonder deel te nemen aan events, en anderen sportten helemaal nooit. Een hele uitdaging dus om iedereen tijdig klaar te stomen en enthousiast te houden. Toen iedereen de finish had bereikt was dat een hele voldoening.”


“Het is eigenlijk geen verrassing dat ik coach ben geworden, want het zit in de familie. Mijn vader is sportfunctionaris in Lichtervelde, mijn moeder is lerares, mijn zus heeft LO gestudeerd en is nu sportleerkracht en ook mijn oom geeft sportles.”

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Hoe meer hoogtemeters, hoe liever

Witze doet zelf al twaalf jaar aan triatlon. Het is ook in triatlon, zwemmen, lopen en fietsen dat Witze jou kan begeleiden. Zelf houdt hij van triatlons op een uitdagend parcours. En hoe zit het nu met dat skiën vraag je je af?

Witze:
“Zelf zoek ik altijd atypische wedstrijden uit, want ik houd van triatlons met veel hoogtemeters. Hoe meer, hoe liever. Ik deed bijvoorbeeld al mee aan een triatlon op Alpe d’Huez. Ook aan de Nisraman nam ik al deel, die wedstrijd bestaat uit vier disciplines: ook mountainbiken maakt deel uit van de wedstrijd. In La Roche behaalde ik al de 5de plaats. Ik ben geen topper, maar ik kan in een minder sterk deelnemersveld een toptienplaats behalen.”

“Ik wil heel graag mijn kennis en ervaring bijbrengen aan anderen. Dit gaat dan over triatlon, zwemmen, lopen en fietsen. Maar ik ben ook initiator skiën. Ik sta al van kindsbeen op de latten en mijn vader is ook skileraar. Het is mooi meegenomen om op die manier enkele weken per jaar te kunnen gaan skiën (lacht).”

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Image placeholder
(lees verder onder de foto)Image placeholder

Witze:
“Mijn job bij Energy Lab leerde me dat ik het fijn vind om mensen te begeleiden op weg naar hun eerste sportevent. Daarvoor kunnen mensen zeker bij mij terecht. Fietsers die bijvoorbeeld aan La Marmotte willen deelnemen. Als iemand van uitdagingen houdt, zijn we zeker een match. Maar het is evengoed een uitdaging als iemand pas met sporten begint en van nul moet opbouwen. FuseAction staat voor begeleiding op maat. De ene persoon zal je moeten temperen, de andere zal je meer op sleeptouw moeten nemen. Ik zal heel individueel te werk gaan. Wat ik sowieso wel in elke begeleiding zal meenemen is aandacht voor blessurepreventie en periodisering van training, opdat de sporters voldoende rust nemen en blessures vermijden. Door mijn beroep als kinesist beschik ik daarvoor natuurlijk over de nodige expertise.”
Meer weten over de werking