In onze blogs willen we jullie graag laten kennismaken met een aantal van onze atleten. We starten met Elise Van De Vyver (27). Zij is een ultraloopster die sinds vorig jaar begeleid wordt door onze coach Brecht Gravensteyn. Je komt te weten hoe Elise haar weg naar deze sport gevonden heeft en welke doelen zij zichzelf dit jaar had gesteld. Nu moet ze er door de coronacrisis, zoals alle sporters, de onzekerheid bijnemen of die evenementen dit jaar nog wel kunnen doorgaan. En oh ja! Alsof het allemaal nog niet straf genoeg is wat ze doet, droomt Elise sinds haar zestiende van de Marathon des Sables.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Hoe het begon

Tijdens mijn schooltijd op Sint-Bavo in Gent moesten we verplicht lopen. Dat ging toen om afstanden van vijf kilometer. Tijdens mijn universitaire studies, merkte ik dat lopen mij hielp om mijn stressniveau te verlagen en vergrootte ik de afstand tot tien kilometer. Drie jaar geleden stelde mijn huidige vriend, Charles Van Haverbeke, me voor om deel te nemen aan een ultraloop van 100 kilometer. Hij organiseert de Mare Nostrum, een estafetteloop langs de Europese kust. Dit is onderverdeeld in 900 etappes van 100 kilometer die je zo dicht mogelijk tegen de kust moet lopen.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Trailrunning

“Het avontuur is een van de dingen die mij aanspreekt in het trailrunning”

Om me op de Mare Nostrum voor te bereiden, begon ik de afstand van mijn loopsessies te verlengen. Ik trok onder meer naar Noorwegen en daar kreeg ik de smaak van het trailrunning te pakken, het lopen in de natuur. Ik loop geen marathons op de weg. Ik heb ooit de marathon van Antwerpen gelopen en heb toen na afloop meteen gezegd: ‘Dit doe ik nooit meer.’ Ik vond dat veel te eentonig. In de natuur moet je focussen zodat je niet struikelt en doe je veel indrukken op van de omgeving. Het avontuur, de afstand, de natuur en het moeilijkheidsgehalte qua techniciteit en hoogtemeters spreken mij aan in het trailrunning. Bovendien leer ik zo ook de wereld ontdekken, want ik doe elk jaar een aantal buitenlandse trips. Dit jaar staat de Transylvania 100 in Roemenië op het menu, als dit uiteraard nog door kan gaan gezien de huidige coronacrisis.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Begeleiding door FuseAction

Ik maakte kennis met Brecht Gravensteyn tijdens een event van Sportevents vorig voorjaar, waar we allebei als vrijwilliger aan de slag waren. Ik was toen geblesseerd en vertelde over mijn plannen om een ultraloop van 100 kilometer te doen. Hij zei me dat begeleiding hierbij heel belangrijk was. En zo is onze samenwerking gestart. Op 3 juli 2019 liep ik mijn eerste ultraloop van 100 kilometer, dat was de derde etappe van de Mare Nostrum. Normaal zou ik dat samen met een vriend doen, maar die raakte geblesseerd. Brecht is toen met mij meegereisd naar Frankrijk en heeft de hele afstand naast mij gereden op de mountainbike. Hij was voor mij een heel grote steun.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

De volgende doelen

“Op mijn zestiende verklaarden ze mij nog zot dat ik ooit de Marathon des Sables wilde lopen.”

Na mijn eerste deelname aan de Mare Nostrum liep ik elke maand een ultraloop. Met het oog op de Marathon des Sables liep ik al enkele keren een paar dagen na elkaar om me te testen voor mijn ultieme droom. Sinds mijn zestiende droom ik er immers van om ooit die Marathon des Sables te lopen. Dit komt niet door Tom Waes (lacht). Een vriend van mijn vader vertelde daar ooit over. Het feit dat niemand dat wil doen spreekt me aan. Al is het nu de laatste jaren wel populairder geworden. Op mijn zestiende verklaarden ze mij nog zot.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Deze zomer loop ik normaal opnieuw een ultraloop van 100 kilometer, de 25ste etappe van de Mare Nostrum. Intussen schrikt die afstand mij niet meer af. Ik had niet verwacht dat ik die afstand zo snel als vanzelfsprekend zou beschouwen. In september doe ik mee aan een ultraloop in Transsylvanië met in totaal 6500 hoogtemeters. Dat wordt het zwaarste doel van dit jaar. Normaal vond dit event plaats op 16 mei, maar het is wegens de coronacrisis uitgesteld naar 19 september. Op 27 juni – onder voorbehoud - wil ik deelnemen aan een SwimRun in Luxemburg. Dat is afwisselend zwemmen en lopen: in totaal vier kilometer zwemmen in open water en 24 kilometer trailrunning. Ik had totaal geen achtergrond in het zwemmen, maar Brecht heeft me daarvoor heel wat nuttige tips gegeven. Vorig jaar startte ik met fietsen; als alternatieve training wegens een blessure. Er wachten mij dus nog heel wat uitdagingen de komende maanden, maar FuseAction en Brecht geven me daarbij de nodige begeleiding!

Volg Elise op Instagram: klik hier