"Moeten we supplementen bijnemen?”, vragen heel wat mensen zich af. “Of helpen extra vitaminen om onze immuniteit te verbeteren?”

Het antwoord?

Vitaminen vind je terug in je dagelijkse voeding. Als je gezond en gevarieerd eet, heb je normaal gezien geen supplementen nodig. Maar toch toont onderzoek aan dat onze manier van eten doorheen de jaren is veranderd. Daardoor zijn heel wat vitaminen niet meer in ons eten terug te vinden. Ondanks dat verschil zou je door gezonde voeding geen tekorten moeten hebben om gewoon te functioneren. Maar hé, een extra appeltje of een portie groenten meer kan nooit kwaad!

(lees verder onder de foto) Image placeholder

Maar … ?

Niet iedereen eet hetzelfde, en bovendien leven we ook allemaal anders. Jij hebt misschien een zittend beroep, terwijl je buurman betaald wordt om te sporten. Je kan dus niet verwachten dat iedereen dezelfde voedingsstoffen nodig heeft. Daarom zijn supplementen voor iedereen anders, en hebben die ook een andere werking. Voor jou kan een kleine dosis vitaminen bijvoorbeeld al een groot verschil maken, terwijl iemand anders heel er wat meer moet innemen om verschil te merken. We zijn mensen, we zijn allemaal anders en hebben dus ook allemaal een andere aanpak nodig.

We kunnen ervan uitgaan dat iemand met een matig actief beroep, die bovendien niet sport of actief bezig is, genoeg vitaminen uit z’n voeding kan halen. Mensen met zo’n beroep die wél sporten, kunnen bepaalde tekorten hebben, maar die zullen niet dramatisch zijn. Sport je meer dan zes uur per week? Dan is het aangeraden om regelmatig je bloed te laten controleren om te kijken of je tekorten hebt en waar die precies zitten. Zulke tekorten kan je moeilijk wegwerken door gewoon gezond te eten. Let op: een tekort kan voor jou iets heel anders betekenen dan voor je sportkameraad.

Sporters?

Over het algemeen hebben sporters een tekort aan vitamine D. Maar dat tekort is vaak niet zo groot, en dus is het meestal niet nodig om supplementen in te nemen. Toch is die vitamine onmisbaar voor een sporter. Ze helpt namelijk bij de opname van calcium en calcitriol. Calcium zorgt voor een gezond gebit en voor gezonde botten. Calcitriol is een actieve vorm van vitamine D en beïnvloedt de functie van je spieren. En tekort aan calcitriol (door een tekort aan vitamine D) kan leiden tot zwakke spieren en krampen in je spieren. De omzetting van vitamine D naar calcitriol heeft bovendien een positieve invloed op je immuunsysteem en zorgt dus dat je lichaam beter weerbaar is tegen bepaalde ziektes.

Ook vitamine B12 is belangrijk voor sporters. Die zorgt ervoor dat je cellen sneller en beter herstellen, en helpt je lichaam bloed aanmaken. Vitamine B12 zorgt ook voor een betere DNA-synthese en betere hersenfunctie.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Moet jij vitaminen innemen?

Mijn antwoord is standaard ‘neen’. Laat altijd eerst je bloed testen door een dokter voor je vitaminen bijneemt. Wil je dat toch doen? Denk dan heel goed na welke vitaminen je precies wil innemen. Er bestaan namelijk twee soorten vitaminen. De ene lossen op in water, de andere in vet. Wateroplosbare vitaminen zijn B en C, alle andere zijn vetoplosbaar.

Met wateroplosbare vitaminen kan je niet veel verkeerd doen. Die plas je uiteindelijk gewoon uit. Maar met vetoplosbare vitaminen moet je wat voorzichter omspringen. Die kunnen namelijk zorgen voor een vergiftiging in je lichaam. We maken hier onmiddellijk een side note bij. De Europese regels rond voedingssupplementen zijn namelijk heel streng. De kans dat je een vitaminevergifitiging oploopt, is dus heel klein. Tenzij je zelf beslist om meer vitaminen in te nemen dan aangeraden, natuurlijk.

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Daarnaast zijn er ook heel veel verschillen in de prijs van vitaminen. Als je die bij de apotheker haalt, betaal je snel 15 euro voor een potje voor een maand. Ga je naar een keten, dan betaal je 2 euro voor dezelfde portie. Die prijs ligt 7,5 keer hoger, maar dat heeft ook verschillende redenen. Eerst en vooral gebruiken de producenten van apothekers andere grondstoffen. Daarnaast is er ook een verschil in de hoeveelheid vitaminen die in zo'n pilletje zit. Bij supplementen die je bijvoorbeeld in de apotheek koopt, is die dosis véél hoger. Om dezelfde hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen, zou je dus veel meer ‘goedkope’ pilletjes moeten innemen.

Concreet?

Neem niet zomaar vitaminen. Raadpleeg altijd eerst iemand die er iets van kent, een dokter of diëtist bijvoorbeeld, of een voedingsexpert of orthomoleculair.

Meer info? Contacteer ons gerust via info@fuseaction.be!

Image placeholder

Referenties:

https://www.orthokennis.nl/
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C
https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-b12-werking-en-toepassing
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20D
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/calcium
https://www.dietist-tom.be/2020/10/26/helpt-vitamine-d-tegen-corona/?fbclid=IwAR0iBEUU3lyOV_9oUHGN3duzQZlhZPd0jnMULYaHDShK663bMOTsO2JgFtQ
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/169272-de-werking-van-vitamine-d-in-het-lichaam.html
https://gezonderleven.com/wat-zijn-wateroplosbare-vitamines/