North C Trail: wedstrijd en voorbereiding

50km op strand en door duinen, Christopher citeert:

Juni 2018
Ik wil wel meer en regelmatiger lopen. Het zou en goed idee zijn om mezelf een doel te stellen dat niet makkelijk bereikbaar is, waar ik moeite voor moet doen. Ik weet het, ik word in september 42, de ideale leeftijd om een marathon te lopen. Ik begin regelmatiger te lopen.


Juli 2018
Op straat lopen is toch maar saai. Ik zoek naar alternatieven voor een klassieke marathon, en kom op de North C Trail 50km uit. 50km door de duinen en over het strand ploeteren: OK, dat wil ik wel bereiken!

September 2018
Ik loop wel geregeld, maar ik merk dat ik niet goed weet waar ik mee bezig ben. Train ik wel goed? Wat zijn eigenlijk mijn aerobe en anaerobe drempels? Wanneer moet ik trainen op lang en traag lopen en wanneer op hard lopen? Ik heb meer informatie nodig over mezelf en over hoe ik moet trainen om aan de 50km te geraken.
Ik contacteer Brecht en we maken een afspraak voor een inspanningstest en het opstellen van een trainingsschema om in de komende 6 maand de stap van 10-15km naar 50km lopen te zetten. Ik was onmiddellijk onder de indruk over de manier waarop Brecht de inspannigstest en het intakegesprek aanpakte. Hij weet duidelijk goed waarover hij praat en luistert naar mijn verwachtingen en doelen.

Oktober - December 2018
Onder begeleiding van Brecht begin ik echt te trainen. Met als input mijn verwachtingen en mijn trainingsmogelijkheden enerzijds en het resultaat van de inspanningstest anderzijds, stelt Brecht een trainingsschema op. Via Coachbox krijg ik de trainingen te zien en volgt Brecht mijn exploten op. Geregeld vraagt Brecht mij hoe het gegaan is, of ik ergens last van heb, of de trainingslast niet te hoog (of te laag) is. Hij past het schema navenant aan. Voor ik er erg in heb, loop ik drie uur en langer aan een stuk.

Januari - februari 2019
Ik loop voor het eerst meer dan vier uur aan een stuk. Dat ging best vlotjes! Het resultaat van de Bostrail in Aalter geven duidelijk aan dat ik in vorm ben en dat het trainingsschema zijn vruchten afwerpt! Zowel Brecht als ikzelf staan versteld van wat ik tussentijds al bereikt heb. De intensiteit van de trainingen neemt stilaan toe, nu het doel in zicht komt. Ik voel me goed en in topvorm!
In de laatste dagen vor de North C Trail beginnen de zenuwen toch wat te komen. Ik probeer goed te rusten na mijn laatste training en volg het voedingsschema dat Brecht voor me uittekende, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn!


17 maart 2019 - North C Trail.
Het parcours is op zich nog niet zwaar genoeg, het weer doet er nog een schepje bovenop: een strakke WSW wind van 7 bft was zoals voorspeld op de afspraak. Op aanraden van Brecht zorg ik ervoor dat ik het eerste stuk, windop over het strand tot voorbij Bray Dunes in een groepje blijf, zodat ik geregeld uit de wind kan lopen. Het groepje dat ik bij de start gekozen had bleek iets te snel te lopen, dus ik laat me in Baaltje wat afzakken naar het volgende groepje. We lopen goed rond, maar ik verbruik toch serieus wat energie over dit gedeelte. Ik ben blij als we het keerpunt aan Zuydcote bereikt hebben en terug mogen. Even recupereren. En dan komen de duinen, mijn lievelingsterrein! Soms alleen, soms in een groepje van 2-3 man loop en ploeter ik voort. Supporters langs de kant zorgen ervoor dat ik op een lastig moment extra moed krijg en een tandje bijzet om een groepje dat ik net gelost had terug bij te benen. Lange afstandslopen is werken met de benen, maar een groot deel gebeurt toch in het hoofd! In de afdaling van de Hoge Blekker vole ik mijn linker hamstring wat tegentrekken, en een km later is het van dat: een stevige kramp doet me op de grond belanden. Ik neem de tijd om te strekken en te masseren tot ik mijn been weer normaal kan bewegen. Toch te weinig gedronken het voorbij uur, zou achteraf blijken. De laatste 15km gaan best vlot, al ligt mijn tempo lager dan in het begin en lager dan ik had gehoopt. Bij het verlaten van de Schipgatduinen, met de finish in zicht krijg ik Brecht in de gaten die me staat op te wachten. Ik loop blijkbaar bij de eerste 50 en ben zeer goed bezig volgens hem.
Nog een laatste krachtinspanning en het is een feit! 5 uur en 10 minuten na de start heb ik 50km afgelegd over het strand en door de duinen.

Enkele dagen later neemt Brecht ruim de tijd om te debriefen: wat ging er goed en wat ging er minder tijdens de trail. Blijkt inderdaad dat ik toch te weinig gedronken heb, wat hoogstwaarschijnlijk tot de kramp in mijn hamstring leidde. Ik ben fier en tevreden. Tevreden over wat ik gedaan heb en hoe ik het bereikte. Tevreden over de begeleiding en ondersteuning van Brecht, zowel in de voorbereiding als net voor, tijdens en na de trail, die tot dit resultaat geleid hebben!

Op naar de volgende trail!


Christopher Peirs

Behaal zoals Christopher je sportief doel op een verantwoorde manier, laat je begeleiden door een van onze coaches

Geen coach in jouw beurt? Contacteer ons en we bekijken de mogelijkheden. info@fuseaction.be

Partners

Producten kun je bestellen via de coach, voor meer info contacteer ons!