Wat doe je als je een jaar hebt toegewerkt naar je eerste Ironman en die niet doorgaat? Dan laat je je niet uit je lood slaan en simuleer je een wedstrijd! Toch in het geval van Klaas Eecloo (26) die op zondag 20 september op eigen houtje de Ironman van Klagenfurt afwerkte en dit in een tijd van 9 uur en 37 minuten

(lees verder onder de foto)Image placeholder

Klaas Eecloo:
“Ik ben bijna een volledig jaar bezig geweest met de voorbereiding op de Ironman van Klagenfurt, mijn eerste volledige triatlon ooit. Na mijn deelname aan de triatlon van Alpe d’Huez vorig jaar merkte ik dat ik op mijn limieten aan het botsen was. Ik kwam tot het besef dat om mijn grenzen te kunnen verleggen ik mij beter professioneel zou laten begeleiden en zo kwam ik bij FuseAction en coach Brecht Gravensteyn terecht. En met de steun en coaching van Brecht begon ik aan mijn voorbereiding op de Ironman van Klagenfurt.”

(lees verder onder de foto)Image placeholder

De Ironman van Klagenfurt moest normaal op 5 juli plaatsvinden, maar werd door corona uitgesteld naar 20 september. Ongeveer een maand voor die nieuwe datum werd echter door de organisatie meegedeeld dat de wedstrijd ook op die dag niet zou kunnen doorgaan. Het is wachten tot 2021 voor de officiële wedstrijd.

Klaas Eecloo:
“De dag dat ik het nieuws vernam dat de editie van 2020 geannuleerd werd, heb ik meteen beslist om zelf toch een triatlon af te werken in Klagenfurt. Anders was alle training voor niets geweest en ik had er nu eenmaal mijn zinnen op gezet om dit jaar een Ironman af te werken. En mijn verblijf in Oostenrijk was bovendien al vastgelegd, dus ik kon maar beter gaan. Ik besliste om de Ironman zo goed mogelijk na te bootsen.”


(lees verder onder de foto)Image placeholder

(lees verder onder de foto)Image placeholder

9u37’

Klaas Eecloo:
“Tijdens mijn triatlon heb ik heel veel steun gehad van mijn vriendin en vrienden. We hadden het hele parcours uitgestippeld en er waren verschillende bevoorradingen voorzien onderweg. Bij het zwemmen peddelden twee vrienden mee voor de veiligheid en zij gaven ook het punt aan waarop ik moest draaien. Toen ik uit het water kwam stond mijn vriendin klaar met de fiets. Fietsen was het moeilijkste onderdeel omdat er natuurlijk gewoon verkeer was rondom mij. Het lopen ging vlot dankzij de entourage rondom mij. Een vriend liep een stukje mee en twee andere vrienden fietsten naast mij en voorzagen mij van de nodige bevoorrading. Bovendien kwam ik steeds dichter bij mijn doel en dat motiveerde me.”

“Ik werkte de triatlon af in 9 uur en 37 minuten. Mijn doel was om onder de tien uur te duiken, dus ik ben heel tevreden met mijn resultaat. Tijdens de trainingen merkte ik wel dat het erin zat, maar het effectief verwezenlijken zorgt voor een grote voldoening. Had je mij twee jaar geleden gezegd dat ik een Ironman zou afwerken in minder dan tien uur tijd zou ik het nooit hebben geloofd.”

Image placeholder

Schema’s op maat

Klaas riep vorig najaar de hulp in van FuseAction om te helpen zijn doel, het afwerken van een Ironman, te bereiken. Hij kon daarbij rekenen op een individuele begeleiding, met trainingsschema’s en ook mentale steun.

Klaas Eecloo:
“In oktober vorig jaar is mijn samenwerking met FuseAction en coach Brecht gestart. En ik heb daar echt de vruchten van kunnen plukken. Mijn niveau is het afgelopen jaar gestegen doordat ik doelgerichter getraind heb. In december liep ik voor het eerst in twee jaar een marathon en ik was dit keer zes minuten sneller. Ook op de tien kilometer deed ik twee minuten van mijn tijd. De begeleiding van FuseAction heeft mij echt beter gemaakt. De schema’s die ik van Brecht krijg, zijn volledig op maat en houden rekening met mijn lange werkdagen als paradontoloog. In geval van blessure of ziekte stuurde Brecht mijn trainingen bij. Zelf is dat moeilijk in te schatten. De steun van Brecht heeft ook geholpen om de lockdown en alle gevolgen te overbruggen.”

“Ik hoop dat alles volgend jaar volgens plan verloopt en ik op 4 juli kan deelnemen aan de triatlon van Klagenfurt. En zoals elke triatleet droom ik er natuurlijk van om ooit naar Kona te gaan. Iets realistischer is het alvast om binnen enkele jaren deel te nemen aan de Norseman, op een parcours met veel hoogtemeters en een deel off-road. Dat extreme spreekt me wel aan.”

“Voor wie ook een Ironman wil afwerken heb ik één advies: onderschat het niet! Dit was iets dat al enkele jaren in mijn hoofd speelde maar eens je aan het trainen bent merk je hoeveel tijd erin kruipt. Het heeft een grote impact op je dagelijkse leven, maar je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor in de plaats. Ik heb er alvast veel plezier aan beleefd.”


Meer weten over de begeleidings mogelijkheden

Image placeholder